ثبت برند آرایشی به چه صورت است؟
تمام محصولات آرایشی و بهداشتی دارای نام و برند مشخص می باشند که به واسطه آن برند شناخته می شوند و حتی می توانند به اعتبار آن برند مصرف کنندگان بیشتری داشته باشند. برند یا مارک هر محصول در واقع نام و نشان تجاری محصول است. در ایران و جهان برندهای بیشماری در حوزه تولید و عرضه محصولات آرایشی و بهداشتی فعالیت می کنند و همچنین این امکان وجود دارد که افراد با ثبت برند آرایشی و بهداشتی خود، محصولات خود را به بازار عرضه نمایند. برای ثبت برند آرایشی و بهداشتی در ایران می بایست مدارک لازم به منظور ثبت علامت تجاری در حوزه لوازم آرایشی و بهداشتی ارائه گردد و همچنین هزینه های مربوط به ثبت نام پراخت شوند. برای ثبت یک برند آرایشی و بهداشتی تولید کننده ابتدا باید نام و نشان تجاری مناسبی برای محصولات خود انتخاب نماید و سپس به ثبت و تاسیس شرکت اقدام نماید. پس از ثبت شرکت مراحل ثبت برند آغاز می گردد. اهمیت برند در محصولات آرایشی و بهداشتی از آن جایی می باشد که این محصولات معمولا با برند خود به مصرف کنندگان شناسانده می شوند و با این برند می توانند در بازارهای داخلی و خارجی به رقابت بپردازند. پس از طی این مراحل و آشنایی مصرف کنندگان با برند آرایشی و بهداشتی شرکت می توانند با توجه به عرضه و تقاضای بازار کیفیت محصولات خود را افزایش داده و یا نوع و مقدار کالاها را توسعه دهد. با ثبت برند برای یک کالا حق انحصاری آن از نظر قانونی به مالک تعلق می گیرد و این یک عنصر ارزشمند برای شرکت ها به حساب می آید.
ویژگی های ثبت برند آرایشی و بهداشتی
ثبت برند آرایشی و بهداشتی به دلیل آن که این محصولات به طور مستقیم با پوست انسان در ارتباط هستند و بر سلامتی وی اثزگذار می باشند، برخلاف سایر کالاها که اختیاری می باشد، اجباری و الزامی است و حتما شرکت تولید کننده محصولات آرایشی و بهداشتی باید برای کالاهای خود برند مناسبی ثبت نماید. ثبت برند برای محصولات آرایشی و بهداشتی دارای مزایا و ویژگی های بسیاری می باشد. یکی از این ویژگی ها آن است که چون کالاهای آرایشی و بهداشتی دارای فروش زیادی می باشند، ثبت برند آرایشی و بهداشتی موجب شناخته شدن آن کالا در بین کالاهای همسان خود شده و می تواند مخاطب های خاص خود را جذب نماید. در داخل ایران نام و نشان تجاری کالاهای آرایشی و بهداشتی بر میزان فروش و سود شرکت اثر بسزایی دارد. همین طور ثبت برند آرایشی و بهداشتی برای صادرات محصول نیز مفید است و با توجه به هزینه های بالای کالاهای وارداتی، می تواند با آنها رقابت کند. البته این امر بستگی به کیفیت و قیمت محصول داخلی نیز دارد. چنانچه کیفیت آن بالا باشد و قیمت مناسبی داشته باشد، خریداران و مصرف کنندگان به خرید از آن برند روی می آورند و این گونه تولید داخلی و ملی نیز رونق می یابد. شناخته شدن و محبوبیت یک کالای آرایشی و بهداشتی تنها با ثبت برند آن امکان پذیر است. همچنین با ثبت برند آرایشی و بهداشتی تبلیغات محصول نیز سمت و سوی دیگری می یابد و می تواند بر معرفی و فروش محصولات تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. با استفاده از این ویژگی ها می توان اعتماد مصرف کنندگان را جلب کرد و مشتریان ثابتی فراهم آورد. همچنین با ثبت برند آرایشی و بهداشتی توسط یک شرکت امکان ایجاد و توسعه شعبه ها و فروشگاه های اختصاصی برای آن محصول نیز فراهم می گردد.
مراحل ثبت برند
یک برند محصولات آرایشی و بهداشتی باید ساده، مفهومی و خوشنام باشد و به راحتی در خاطر افراد بماند. همچنین باید با این نوع کالاها در ارتباط باشد و مصرف کنندگان با شنیدن نام آن برند به یاد محصولات آرایشی و بهداشتی بیفتند و پیام محصول به آنان منتقل گردد. نام برند باید متفاوت و متمایز از سایر برندهای فعال در آن حوزه باشد. به غیر از نام یک برند باید دارای یک علامت زیبا و منحصر به فرد نیز باشد که به طور کامل نمایانگر محصول و ویژگی آن باشد.
برای ثبت برند آرایشی و بهداشتی اشخاص حقیقی می بایست شناسنامه، کارت ملی و یک کپی از آن ها را به مراجع مربوطه ارائه نمایند. در صورت انتخاب یک نام لاتین برای محصول ارائه کارت بازرگانی و کپی آن نیز الزامی می باشد. از مدارک مورد نیاز دیگر می توان به یک کپی از جواز کسب و همچنین یک کپی ار تغییرات و وضعیت شرکت و روزنامه تاسیس شرکت نام برد. ارائه اظهارنامه نشان تجاری و مدارک هویت تقاضا دهنده نیز الزامی می باشد. همچنین باید برای علامت برند ده نمونه طرح گرافیکی با ابعاد حداکثر ده در ده ارائه شود و همچنین پس از پرداخت هزینه های مربوطه رسید آن ها نیز ارائه گردد. همچنین ثبت برند توسط اشخاص حقوقی نیز امکان پذیر می باشد و خود دارای مراحل و مدارک مجزایی است.
در هنگام ثبت برند باید نوع کالا مشخص گردد و محصولات آرایشی و بهداشتی نیز دارای دسته بندی گوناگونی می باشند. دسته اول مربوط به محصولاتی است که باعث بهبود و درمان کیفیت پوست می گردند. دسته دوم علاوه بر خاصیت درمانی موجب بهبود و زیبایی موها نیز می گردند. دسته سوم شامل محصولات محافظت کننده ای همچون کرم های مرطوب کننده و ضد آفتاب و مانند آن ها می باشد و دسته چهارم شامل محصولات بهداشتی مانند انواع دستمال های بهداشتی و صابون ها و لوسیون ها است.
برای ثبت نهایی برند آرایشی و بهداشتی نیز ابتدا باید از آن نام استعلام گرفته شود تا این اطمینان حاصل گردد که برند مورد نظر قبلا ثبت نشده است. سپس باید مدارک مورد نیاز اماده شده و اظهارنامه به منظور ثبت برند آرایشی و بهداشتی بر اساس دسته مورد نظر تکمیل گردد. پس از تکمیل اظهارنامه و ارسال اینترنتی آن به همراه مدارک، کارشناسان و رییس اداره ثبت آن ها را مورد بررسی قرار می دهند. پس از تایید نشان تجاری باید به صورت حضوری به سازمان مالکیت معنوی مراجعه و به تکمیل پرونده اقدام کرد. در این مرحله باید هزینه های روزنامه رسمی برند و حق ثبت نشان تجاری نیز پرداخت گردد. در آخر و در یک مراجعه حضوری مجدد به سازمان مالکیت معنوی، سند برند و نشان تجاری مورد نظر آماده دریافت می باشد.